Vaargebieden Ship Ahoy

Waar kan je varen?

Genieten van de Doerak op de Nederlandse wateren kan in een groot gebied op de binnenwateren van Nederland, let echter wel op dat ook hier grenzen aan zijn. Het is niet toegestaan om op zout/brak water te varen (Zeeland). Bij weekhuur kun je je vrij verplaatsen binnen de volgende gebieden:

  • Maas, Bergsche Maas, de Amer tussen Lith en Moerdijk;
  • Biesbosch en Afgedamde Maas;
  • Merwede tussen Woudrichem en Werkendam;
  • Gorinchem en de Linge;
  • Nieuwe Merwede en Wantij naar Dordrecht.

Ga je langer dan een week varen, dan kan je natuurlijk nog veel meer gebieden ontdekken. Wij helpen je graag met het uitstippelen van een mooie route!

Noord Brabant en Gelderland

Van Ammerzoden naar Woudrichem

Vanuit onze thuishaven is het een klein stukje varen naar het Vestingstadje Heusden, een plaats die een bezichtiging meer dan waard is. Via het Heusdense kanaal en de Afgedamde Maas  kan je naar Woudrichem. Wanneer je vanaf het Heusdensde kanaal niet bakboord, maar stuurboord uit gaat, kom je op de Dode Maasarm terecht. Een waar vakantieparadijs! Je vindt er schone strandjes en helder zwemwater. Een prima plek om aan de boot te wennen en lekker te recreëren.

Ga je vanaf het Heusdense kanaal bakboord uit, dan vaar je via de dorpen Wijk en Aalburg, Veen en Aalst tot aan de Wilhelminasluis te Andel. Dit is de eerste ‘hindernis’, maar deze sluis is over het algemeen rustig en kent weinig verval. Met stil water kun je hier zelfs de bodem van de sluis zien!  Deze sluis is een bezienswaardigheid omdat het over bijzondere sluisdeuren beschikt: deze kunnen, tegen de waterdruk in, zichzelf openen.

Vaar vervolgens door naar Woudrichem, hier vind je twee verenigingshavens. Zodra je de Merwede opvaart is direct links de historische haven met prachtige, klassieke schepen. Als je deze haven binnenvaart, en je niet bang bent voor de smalte, vaar je langs het Visserijmuseum. Tot je verbazing zul je, helemaal achterin, een passantenhaven ontdekken. Deze haven is prachtig gelegen en ook nog voorzien van een drijvend restaurant De Stroming met een voortreffelijke keuken!

Van Gorinchem naar de Biesbosch

Na het historische Woudrichem maken we de oversteek naar Gorinchem. Let op: De beroepsvaart is razendsnel en de rivier is breed. Maar maak je geen zorgen. Blijf even aan de ‘verkeerde’- / linker oever en wacht op een rustig moment om over te steken. Je hebt de stroom mee dus het gaat snel.

De eerste haveningang, daar waar ook de pont aanlegt, brengt je naar een klein, smal sluisje, de Lingesluis. In de Lingesluis word je waarschijnlijk al aangesproken door de havenmeester. Bij het verlaten van de sluis kom je direct in een passantenhaven. De tweede ingang is bestemt voor beroepsvaart naar de Grote Merwedesluis. Let hier dus goed op het verkeer van de beroepsvaart. Voorbij de tweede ingang, rechts om de hoek, is de watersportvereniging met passantenhaven. Vanuit Gorinchem kun je de Linge opvaren. De Linge is een rustige, landelijke ‘sloot’ en brengt je naar Leerdam en zelfs Geldermalsen. De Linge is de langste rivier van Nederland. Kijk voor meer tips op www.lingeweb.nl.
Eenmaal Terug op de Merwede vaar je richting Werkendam. Hier net voorbij is aan de linkerzijde de kleine Biesboschsluis. Vaar op het Steurgat in zuidelijke richting, bij de eerste splitsing kun je links naar de Amercentrale, meteen de zuidgrens van ons vaargebied. Als je rechts aanhoudt vaar je westwaarts, let op, hier beginnen de grillen van de Biesbosch met zijn ondiepe stukken. Houdt de waterkaart goed in de gaten, ook al steekt de Doerak nog zo ondiep.

Van Dordrecht naar Geertruidenberg

Hoe dichterbij Dort, hoe mooier het wordt. Verlaat de Biesbosch aan de westzijde en ga via het Gat van de Vissen terug richting Amercentrale en ga vlak daarvoor noordwaarts. Dan kom je via de Spieringsluis, de Nieuwe Merwede overstekend, bij de Ottersluis. En dat is de ingang naar het Wantij richting Dordrecht. Langs het Wantij vind je het Biesboschmuseum. Je vaart voorbij verschillende jachthavens, ook waar je diesel kunt tanken. Voordat je weer op het grote water, de Beneden-Merwede, komt, kun je aanleggen bij een van de eerdere jachthavens. Het is wel iets verder lopen naar het centrum maar het is veiliger: de (sfeervolle) jachthavens aan het grote water hebben smalle, onrustige ingangen met bruggetjes die regelmatig opengaan.

Het spreekt voor zich dat er in Dordrecht veel te doen is. Raadpleeg hiervoor het VVV Dordrecht, en vergeet vooral niet Huis Van Gijn te bezoeken. Het is meer dan de moeite waard!

Na Dordrecht bezocht te hebben, vaar je terug richting Amercentrale. Op de Amer vind je rechts de Lage Zwaluwe, met havens (waar je ook weer dieselolie kunt halen) en een restaurant. Links heb je dan weer de ingang van de Biesbosch via het Gat van de Vissen. Als je de Amer verder op vaart, kom je langs de grote jachthaven van Drimmelen, ook met de mogelijkheid diesel te tanken, en restaurants, maar geen winkels. Iets verder is rechts de ingang van het kanaal naar Oosterhout.

Voorbij de Amercentrale ligt de ingang van de haven van de Donge. De Donge brengt je naar Geertruidenberg en Raamsdonksveer terwijl je enkele jachthavens passeert. Pal rechts voor de eerste brug die je tegenkomt heb je de passantenhaven van Geertruidenberg. Hier zijn winkels en restaurants. Vraag even de weg naar de Jumbo als je boodschappen nodig hebt, en er is markt op vrijdagmiddag.

Van Aakvlaai naar Oude Maasje

Verken op de terugweg nog een keer de Biesbosch via het Spijkerboor; zo ga je weer noordwaarts naar het punt waar je eerder al was: het Steurgat richting Werkendam. Op het Spijkerboor is de ingang van de mooie jachthaven Vissershang te Hank. Op de Vissershang is een restaurant. Ook kun je via dezelfde ingang de Aakvlaai op: een nieuw, mooi en rustig natuurgebied. Hier zijn vrije ligplaatsen, zoals in de gehele Biesbosch.

Vaar richting Nederhemert en passeer de brug de Keizersveer. Direct hierachter kun je het Oude Maasje op en je vaart langs Hermenszeil, Waspik, Sprang-Capelle tot aan het industrieterrein van Waalwijk. Het Oude Maasje is fantastisch voor natuurliefhebbers! Let wel op: deze vaarweg loopt dood, je kunt Waalwijk vanuit hier niet in komen.

Ter hoogte van Keizersveer, weer richting Nederhemert, begint de Bergse Maas. Je komt dan langs de veerponten van Sprang-Capelle en Doeveren. Het water is hier wat heftiger door de beroepsvaart en aanleggen is vrijwel onmogelijk op het eerste deel. Waalwijk is vanuit hier wel te bereiken maar alsnog een groot stuk lopen naar het centrum. Wel kom je uit bij het unieke en bezoekwaardige Heusden.

Van Heusden naar Ammerzoden

Verder de Bergse Maas op kom je aan de brug van Heusden. Zou je daar linksaf slaan, dan kom je op het Heusdens Kanaal dat naar Nederhemert leidt. Maar verder de Bergse Maas op kom je rechts de eerste ingang van Heusden tegen. Hier zie je meteen de jachthaven en iets naar links passantensteigers onder de stadsmuren. Nog verder naar links zie je een hoog, klein (dubbel) bruggetje waar je onderdoor kunt varen. Dan kom je in de oude stadshaven, leuk om even in te varen maar meestal erg druk. In het pittoreske Heusden kun je goed winkelen en leuke terrasjes pakken. Het is er zeer historisch en er zijn tientallen restaurants en cafés. Daarnaast is er nog veel meer te beleven. Zie hiervoor het Heusdens Bureau voor Toerisme.

Verder op de Bergse Maas heb je rechts de tweede ingang van Heusden, met de grote scheepswerf. Als je daarin vaart, heb je links om de hoek, een beetje verscholen, het bunkerschip van de Legerstee. Daar kun je dieselolie en water tanken en hebben ze een grote watersportwinkel. Vaar je nog verder de Bergse Maas op dan kom je uit bij Well, waar officieel de Maas begint en eindigt.

Op de Maas ligt Well aan de linkerzijde met steigers van de sloepenverhuur, en daarna de jachthaven van Ammerzoden. In Ammerzoden kun je prima winkelen op De Haar (ca. 7 minuten lopen) en goed eten bij restaurant Het Oude Veerhuis op de Dijk.

Van Maas naar Den Bosch

Verder richting ’s-Hertogenbosch. De Henriëttesluis (Sluis Engelen) is aan de rechterkant. Er is daar veel beroepsvaart, dus let goed op. Het Diezekanaal voert je langs Engelen, waar je cafetaria D’n Dijk vindt en een loswal als aanlegplaats. Leg de boot wel goed vastl voor als er een beroepsschip langsvaart, dat kan namelijk veel deining geven. Vaar verder richting de brug, daarachter ligt jachthaven WSV Neptunus maar verder loopt het daar dood. Naar links, nog vóór de brug kom je op de Ertveldplas. Links achterin, verscholen achter het Clubhuis van de Zeeverkenners, ligt de ingang van jachthaven WSV Viking.

Op de plas zie je een vaste brug richting de stad. Vaar hier onderdoor, en ook onder de twee bruggen die volgen. Wanneer je de eerste jachthaven ziet opdoemen, waar je als het ware tegenaan vaart, moet je rechtsaf de Dommel op. Onder een groene lage draaibrug door vind je de passantensteigers van ’s-Hertogenbosch. Je ligt nu midden in het centrum, een unieke en redelijk rustige locatie.

Terug op de Maas weer oostwaarts ligt Hedel aan de linkerzijde, met twee jachthavens. Alle winkels liggen op redelijke afstand van de haven. Onder de oude Maasbrug door, rechts de skyline van ‘s-Hertogenbosch, dan Empel. Voorbij de nieuwe Maasbrug kom je rechts, ongeveer na één kilometer, een grote haveningang tegen, de ingang van het nieuwe Maximakanaal, richting Veghel en Helmond.  Doorvarend op de Maas komt er rechts een kleine ingang naar een grote rustige plas waar je leuk kunt ankeren. Achterin is de zomerhaven van WSV Neptunus, met het clubhuis. In dit gebied leven ook bevers, absoluut een aanrader om even heerlijk te genieten.

Zandmeren naar Lithse ham

Vaar je nog iets verder door op de Maas, doe dan Kerkdriel even aan. Hier vind je een leuk vaargebied genaamd De Zandmeren, ideaal voor ankeren, strandjes, zwemmen en plezier. Weer verderop is de veerpont van Alem en links de ingang van het Kanaal van Sint Andries. Dit kanaal verbindt je met de Waal. Als je hierin vaart, kun je vlak voor de sluis links, een grote plas op. Achterin ligt jachthaven De Maas in Alem, met een restaurant. Ga echter niet de sluis door de Waal op, dit is het grensgebied van onze boot.

Net voorbij de ingang van het kanaal vind je rechts jachthaven De Lithse Ham, met een restaurant maar geen winkels. Verder tot de sluis van Lith is het moeilijk of zelfs onmogelijk aanleggen.

Onze aanraders

Als je maar één week gaat varen, adviseren we je om niet te veel bestemmingen te willen bereiken, ’s-Hertogenbosch is prachtig maar bedenk ook dat je tijd kwijt bent aan de sluis. In het geval je één week vakantie hebt, is de Biesbosch een prachtig gebied om heen te varen en te verblijven. Vanuit Ammerzoden ben je in ongeveer drie uur in de Biesbosch.

Zeker met kinderen aan boord is het aan te raden niet té veel te willen varen, 2 à 3 uur is al best veel. Kleine kinderen willen over het algemeen graag spelen en aan een strandje liggen, met de voeten in het water lekker zandtaartjes bakken. Wat is er dan heerlijker om zelf een stoel te pakken, een boek op schoot en zien hoe je kinderen genieten?

Ook de strandjes van de Afgedamde Maas en Dode Maasarm zijn mooi!!