Vaargebieden Ship Ahoy

Doerakken Brabant

Genieten van de Doerakken op het Nederlandse water mag in een groot gebied, let echter wel op dat ook hier grenzen aan zijn. Tijdens het vaarplezier kun je je vrij verplaatsen binnen de volgende gebieden:

  • Maas, Bergsche Maas, de Amer tussen Lith en Moerdijk;
  • Biesbosch en Afgedamde Maas;
  • Merwede tussen Woudrichem en Werkendam;
  • Gorinchem en de Linge;
  • Nieuwe Merwede en Wantij naar Dordrecht.

Doerak Friesland

Tevens is er sprake van een groot vaargebied in Friesland, maar ook hier zitten grenzen aan. De thuishaven is Lemmer, Friesland, het toegestane vaargebied is als volgt:

  • Het IJsselmeer aan aangrenzende dorpen en steden, let hierbij op ruwer water wanneer er sprake is van harde wind;
  • Alle Friese binnenwateren, houdt hierbij wel rekening met de diepgang van de boot.

Noord Brabant / Gelderland

Dode Maasarm tot Woudrichem

Nederhemert, de thuishaven van onze Doerakken, is met haar Dode Maasarm en Andelsche Maas op zich al een vakantieparadijs. Je vindt er schone strandjes en helder zwemwater. Een prima plek om aan de boot te wennen en lekker te zwemmen.

Na ontspannen te hebben vaar je via de dorpen Wijk en Aalburg, Veen en Aalst tot aan de Wilhelminasluis te Andel. Dit is de ‘eerste hindernis’, maar deze sluis is over het algemeen rustig met weinig verval. Met stil water kun je hier zelfs de bodem van de sluis zien! Tevens is deze sluis een bezienswaardigheid omdat het over bijzondere sluisdeuren beschikt: deze kunnen, tegen de waterdruk in, zichzelf openen.

Vaar vervolgens door naar Woudrichem, hier vind je twee verenigingshavens. Zodra je de Merwede opvaart is direct links de historische haven met prachtige, klassieke schepen. Als je deze haven binnenvaart, en je niet bang bent voor de smalte, vaar je langs het Visserijmuseum. Tot je verbazing zul je, helemaal achterin, een passantenhaven ontdekken. Deze haven is prachtig gelegen en ook nog voorzien van een drijvend restaurant De Stroming met een voortreffelijke keuken!

Gorinchem tot de Biesbosch

Na het historische Woudrichem maken we de oversteek naar Gorinschem. Let op: De beroepsvaart is razendsnel en de rivier is breed. Maar maak je geen zorgen. Blijf even aan de ‘verkeerde’- / linker oever en wacht op een rustig moment om over te steken. Je hebt de stroom mee dus het gaat snel.

De eerste haveningang, daar waar ook de pont aanlegt, brengt je naar een klein, smal sluisje, de Lingesluis. In de Lingesluis word je waarschijnlijk al aangesproken door de havenmeester. Bij het verlaten van de sluis kom je direct in een passantenhaven. De tweede ingang is bestemt voor beroepsvaart naar de Grote Merwedesluis. Let hier dus goed op het verkeer van de beroepsvaart. Voorbij de tweede ingang, rechts om de hoek, is de watersportvereniging met passantenhaven. Vanuit Gorinchem kun je de Linge opvaren. De Linge is een rustige, landelijke ‘sloot’ en brengt je naar Leerdam en zelfs Geldermalsen. De Linge is de langste rivier van Nederland. Kijk voor meer tips op www.lingeweb.nl.
Eenmaal Terug op de Merwede vaar je richting Werkendam. Hier net voorbij is aan de linkerzijde de kleine Biesboschsluis. Vaar op het Steurgat in zuidelijke richting, bij de eerste splitsing kun je links naar de Amercentrale, meteen de zuidgrens van ons vaargebied. Als je rechts aanhoudt vaar je westwaarts, let op, hier beginnen de grillen van de Biesbosch met zijn ondiepe stukken. Houdt de waterkaart goed in de gaten, ook al steekt de Doerak nog zo ondiep.

Dordrecht tot Geertruidenberg

Hoe dichter bij Dort, hoe mooier het wordt. Verlaat de Biesbosch aan de westzijde en ga via het ‘Gat van de Vissen’ terug richting Amercentrale, ga vlak daarvoor noordwaarts. Dan kom je via de Spieringsluis, de Nieuwe Merwede overstekend, bij de Ottersluis. En dat is de ingang naar het Wantij richting Dordrecht. Langs het Wantij vind je het Biesboschmuseum. Je vaart voorbij verschillende jachthavens, ook waar je diesel kunt tanken. Voordat je weer op het grote water, de Beneden Merwede, komt, kun je aanleggen bij één van de eerdere jachthavens. Het is wel iets verder lopen naar het centrum maar het is veiliger: De (sfeervolle) jachthavens aan het grote water hebben smalle, onrustige ingangen met brugjes die regelmatig opengaan.

Het spreekt voor zich dat er in Dordrecht veel te doen is. Raadpleeg hiervoor het VVV Dordrecht, maar vergeet niet Huis Van Gijn te bezoeken. Het is meer dan de moeite waard!

Na Dordrecht bezocht te hebben, vaar je terug richting Amercentrale. Op de Amer vind je rechts de Lage Zwaluwe, met havens, dieselolie en een restaurant. Links heb je dan weer de ingang van de Biesbosch via het Gat van de Vissen. Als je de Amer verder op vaart, kom je langs de grote jachthaven van Drimmelen, ook met dieselolie en restaurants, maar geen winkels. Iets verder is rechts de ingang van het kanaal naar Oosterhout.

Voorbij de Amercentrale ligt de ingang van de haven van de Donge. De Donge brengt je naar Geertruidenberg en Raamsdonkveer terwijl je enkele jachthavens passeert. Pal rechts voor de eerste brug die je tegenkomt heb je de passantenhaven van Geertruidenberg. Hier zijn winkels en restaurants, vraag even de weg naar de Jumbo, en er is markt op vrijdagmiddag.

Aakvlaai tot Oude Maasje

Verken op de terugweg nog een keer de Biesbosch via het Spijkerboor, zo ga je weer noordwaarts naar waar je eerder al was: het Steurgat richting Werkendam. Op het Spijkerboor is de ingang van de mooie jachthaven Vissershang te Hank. Op de Vissershang is een restaurant. Ook kun je via dezelfde ingang de Aakvlaai op, een nieuw, mooi en rustig natuurgebied. Hier zijn vrije ligplaatsen, zoals in de gehele Biesbosch.

Vaar weer richting Nederhemert en passeer de brug de Keizersveer. Direct hierachter kun je het Oude Maasje op en je vaart langs Hermenszeil, Waspik, Sprang-Capelle en tot uiteindelijk het industrieterrein van Waalwijk. Het Oude Maasje is fantastisch voor natuurliefhebbers! Let wel op, deze vaarweg loopt dood, je kunt Waalwijk vanuit hier niet inkomen.

Ter hoogte van Keizersveer, weer richting Nederhemert, begint de Bergse Maas. Je komt dan langs de veerponten van Sprang-Capelle en Doeveren. Het water is hier wat heftiger door de beroepsvaart en aanleggen is vrijwel onmogelijk op het eerste deel. Waalwijk is vanuit hier wel te bereiken maar alsnog een groot stuk lopen naar het centrum. Wel kom je uit bij het unieke en bezoekwaardige Heusden.

Heusden tot Ammerzoden

Verder de Bergse Maas op kom je aan de brug van Heusden. Zou je daar linksaf slaan, dan kom je op het Heusdens Kanaal welke weer naar Nederhemert leidt. Maar verder de Bergse Maas op kom je rechts de eerste ingang van Heusden tegen. Hier zie je meteen de jachthaven en iets naar links passantensteigers onder de stadsmuren. Nog verder naar links zie je een hoog, klein (dubbel) bruggetje waar je onderdoor kunt varen. Dan kom je in de oude stadshaven, leuk om even in te varen maar meestal erg druk. In het pittoreske Heusden kun je goed winkelen en leuke terrasjes pakken. Het is er zeer historisch en er zijn tientallen restaurants en cafés. Daarnaast is er nog veel meer te beleven. Zie hiervoor het Heusdens Bureau voor Toerisme.

Verder op de Bergse Maas heb je rechts de tweede ingang van Heusden, met de grote scheepswerf. Als je daarin vaart, heb je links om de hoek, een beetje verscholen, het bunkerschip van de Legerstee. Daar kun je dieselolie en water tanken en hebben ze een grote watersportwinkel. Vaar je nog verder de Bergse Maas op dan kom je uit bij Well, waar officieel de Maas begint/eindigt.

Op de Maas ligt Well aan de linkerzijde met steigers van de sloepenverhuur, en daarna de jachthaven van Ammerzoden (waar wij wonen). In Ammerzoden kun je prima winkelen op “De Haar” (ca 7 minuten lopen) en goed eten bij het restaurant Het Oude Veerhuis op de Dijk. Hier mag je als passant eigenlijk niet aanleggen, dus vraag even toestemming bij Restaurant ‘t Oude Veerhuis.

Den Bosch

We gaan verder richting ’s-Hertogenbosch. De Henriëttesluis (Sluis Engelen) is aan de rechterkant. Er is daar veel beroepsvaart, dus let goed op. Het Diezekanaal voert je langs Engelen, waar een cafetaria (d’n Dijk) is en een loswal als aanlegplaats. Wel goed vastleggen voor als er een beroepsschip langs vaart, dat kan namelijk veel deining geven. Vaar verder richting de brug, daarachter ligt jachthaven WSV Neptunus maar verder loopt het daar dood. Naar links, nog vóór de brug kom je op de Ertveldplas. Links achterin, verscholen achter het Clubhuis van de Zeeverkenners, ligt de ingang van jachthaven WSV Viking.

Op de plas zie je een vaste brug richting de stad. Vaar hieronder door, tevens onder de twee bruggen die volgen. Wanneer je de eerste jachthaven ziet opdoemen, waar je als het ware tegenaan vaart, moet je rechtsaf de Dommel op. Onder een groene lage draaibrug door vind je de passantensteigers van ’s-Hertogenbosch. Je ligt nu midden in het centrum, een unieke en redelijk rustige locatie.

Terug op de Maas weer oostwaarts ligt Hedel aan de linkerzijde met twee jachthavens. Alle winkels liggen op redelijke afstand van de haven. Onder de oude Maasbrug door, rechts de skyline van ‘s-Hertogenbosch, dan Empel. Voorbij de nieuwe Maasbrug kom je rechts, ongeveer na één kilometer, een grote haveningang tegen, de ingang van het nieuwe Maximakanaal, richting Veghel en Helmond.  Doorvarend op de Maas komt er rechts een kleine ingang naar een grote rustige plas waar je leuk kunt ankeren. Achterin is de zomerhaven van WSV Neptunus, met het clubhuis. In dit gebied leven ook bevers, absoluut een aanrader om even heerlijk te genieten.

Zandmeren tot Lithse ham

Vaar je nog iets verder door op de Maas, doe dan Kerkdriel even aan. Een leuk vaargebied genaamd De Zandmeren, ideaal voor ankeren, strandjes, zwemmen en plezier. Weer verderop is de veerpont van Alem en links de ingang van het Kanaal van Sint Andries. Dit kanaal verbindt je met de Waal. Als je hierin vaart, kun je vlak voor de sluis links, een grote plas op. Achterin ligt jachthaven ‘De Maas’ in Alem, met een restaurant. Ga echter niet de sluis door de Waal op, dit is het grensgebied van onze boten.

Net voorbij de ingang van het kanaal vind je rechts jachthaven ‘De Lithse Ham’, met een restaurant maar geen winkels. Verder tot de sluis van Lith is het moeilijk of zelfs onmogelijk aan te leggen.

Om terug te gaan naar Nederhemert vaar je terug naar Heusden en het Heusdens Kanaal. Tegenover Heusden vaar je onder de hefsluis door en dan langzaam naar de vaste ligplaats van de boot. Bij de splitsing, waar je de grote ton links passeert, kun je rechtsaf de Dode Maasarm nog even op. Hier kun je overal ankeren of aan een strandje liggen en zwemmen als afsluiter van de vakantie.

Onze aanraders

Als je maar één week gaat varen, adviseren we je om niet richting ’s-Hertogenbosch te varen. Je bent dan namelijk veel tijd kwijt aan sluizen enzovoort. Als je ’s-Hertogenbosch goed wil zien, kun je er beter een hotel boeken. In het geval je één week vakantie hebt, is de Biesbosch de aangewezen tocht. Vanuit Nederhemert ben je in ongeveer drie uur in de Biesbosch.

Zeker met kinderen aan boord is het aan te raden niet té veel te willen varen. Kinderen willen graag aan een strandje liggen, met de voeten in het water lekker zandtaartjes bakken. Wat is er dan heerlijker om zelf een stoel te pakken, een boek op schoot en zien hoe je kinderen genieten?

En nogmaals: De strandjes van Nederhemert zijn de mooiste van de hele route!

Friesland / Noord-Holland

Enkhuizen tot Volendam

Vaar via het centrum van Lemmer naar het IJsselmeer. Let op de bruggen, deze draaien niet tussen de middag en na zonsondergang. Kijk je ogen uit in het oude en pittoreske centrum waarna je door de Lemstersluis het IJsselmeer opvaart. Neem de tijd om het IJsselmeer in westelijke richting over te steken, hier vaar je het leuke Enkhuizen binnen waar vele activiteiten op je liggen te wachten. Zo is het een aanrader om het Zuiderzeemuseum te bezoeken waar je je waant in onze vaderlandse geschiedenis. Bezoek het stadje en geniet er van de vele restaurants en kroegjes, tevens kan je er heel goed winkelen.

Vertrek in zuidelijke richting vanuit Enkhuizen, vaar door Naviduct jachtensluit, en zet koers naar Hoorn. Houdt er bij de sluis rekening mee dat er ook een grotere sluis voor vrachtverkeer is, ontwijk deze route dus zo veel mogelijk. Eenmaal in Hoorn aangekomen kun je aanleggen in de Grashaven of vaar een stukje door naar de Binnenhaven. Deze tweede is een unieke plek bij het beeld van de Scheepsjongens van Bontekoe en vlak naast het grote Julianapark. Bezoek de winkels en ga lekker uit eten.

Recht om de hoek bij Hoorn ligt Volendam, een Nederlands cultureel hoogtepunt wat je niet mag missen. Leg aan in de Marinahaven en eet een hapje bij Smit-Bokkum. Of neem een kijkje in Volendam haven, leg je boot hier aan tussen de vissersschepen en zie de mannen op maandagochtend vroeg vertrekken richting zee. Geniet van een drankje bij Café de Dijk of verken de culturele en toeristische boulevard.

Monnickendam tot Lelystad

Meteen zuidelijk van Volendam vaar je langs het historische en unieke Monnickendam. Besluit je om het dorp een bezoek te brengen, loop dan vooral door de gezellige winkelstraat heen. Het is een prachtige straat met vele oude panden.

Je kan natuurlijk ook direct van Volendam oversteken naar het schiereiland Marken, al jaren een toeristische trekpleister. Breng een bezoek aan de havens, plaatselijke winkeltjes en bekijk het Paard van Marken. De vroegere vuurtoren die tegenwoordig wordt bewoond.

Heb je Marken gezien, vertrek dan in Oostelijke richting naar Lelystad. Misschien niet de meest gezellige plaats om aan te leggen maar wel eentje met vele activiteiten. Leg aan in Bataviahaven en breng een bezoek aan Bataviastad, het shopping walhalla voor vele mensen met de hoge kortingen en goede merken. Zie ook de scheepswerf waar de Batavia werd nagebouwd en ga zelf aan boord van dit bijzondere schip.

Lelystad biedt vele goede restaurants maar ook lekkere eetcafés. Onze aanraders zijn onder andere Full House, wat verder van de haven maar met heerlijk eten, en Brasserie de Houtrib in de Houtribhaven.

Urk tot Zwarte Meer

Buiten Lelystad, in welke haven je dan ook ligt, moet je weer van het Markermeer naar het IJsselmeer. Dit betekend door de sluis heen, houdt hier rekening met de vrachtvaart. Steek omhoog richting Urk en breng een bezoek aan het alom bekende vissersdorp. Op zondag is hier niets te doen, andere dagen is geen probleem, dan zijn alle winkels open en meerdere activiteiten mogelijk.

Vanuit Urk kun je terugsteken via het IJsselmeer naar Lemmer. Je kunt tevens in oostelijke richting varen onder de Ketelbrug door om ook daar volop te genieten van de zeilen. Bezeil hier het Ketelmeer of het Zwarte Meer.

Eenmaal terug bij Lemmer zijn er verschillende opties, wij beschrijven hier de naar ons idee mooiste route. Echter ben je, binnen de grenzen van onze vaarroutes, geheel vrij om overal te varen en te overnachten.

Een perfecte manier om in deze quarantainetijden te ontspannen is natuurlijk op het water. In verband met het COVID-19 virus treffen ook wij echter extra maatregelen. De richtlijnen die wij hiervoor aanhouden zijn opgenomen in het COVID-19 dossier van HISWA/RECRON. Zo mogen er niet meer dan drie personen op een boot, families en kinderen uitgezonderd, we ontsmetten onze boten zeer grondig en we beantwoorden het liefst zo veel mogelijk vragen telefonisch of per mail.